08 March 2008

PIATA IMOBILIARA NU VA CADEA IN URMATORII ANI

Artur Silvestri:
Piata imobiliara nu se va prabusi in perioada imediat urmatoare
Romania nu va cunoaste o prabusire a pietei imbobiliare,intr-un interval de timp ce poate fi anticipat, a declarat expertul imobiliar Artur Silvestri, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Bloombiz.
"Pe o piata pe care exista asa de multa cerere nesatisfacuta, este exclus sa apara o criza in materie de rezidential" spune Silvestri.
El considera ca, pentru a cataloga starea imobiliarelor ca fiind de criza, va trebui ca piata sa cada cu 25-30%, intr-un interval de o luna, iar acest lucru nu se poate intampla decat intr-o perioada de dezastru, pe care nici macar un razboi nu ar putea s-o aduca.In ceea ce priveste raportul optim intre venit si creditul imobiliar, profesorul apreciaza ca dezechilibrul se simte in momentul in care rata depaseste 15-18% din venitul lunar.
"La noi, exista un sentiment de frivolitate in materie de contractare a unui credit imobiliar. Multi dintre cei care au facut asta, au considerat ca este un element oarecare, insa creditul ipotecar inseamna vanzarea muncii individuale, in viitor", considera Silvestri.
Explicatia pe care expertul imobiliar o da preturilor apartamentelor construite inainte de '89 este lipsa alternativei, adaugand ca "ceea ce se construieste ca obiectiv nou este fructul lacomiei antreprenorilor care doresc sa castige foarte mult, intr-un interval foarte scurt si care chiar castiga".
Silvestri este convins ca Bucurestiul are numeroase elemente specifice, majoritatea fiind negative. Isteria cladirilor inalte, intalnita si in Bratislava sau moda construirii mall-urilor in vatra clasica a orasului, nemaintalnita in capitalele europene, sunt cateva din exemplele date de acesta. "
O capitala este, pana la urma, un sistem de semne, prin care intregul construit de oras vrea sa comunice cuiva ceva despre el. Viena vrea sa spuna ca are o traditie imperiala, Parisul vrea sa spuna ca este un oras al cartierelor fermecatoarea, al intelectualitatii insa Bucurestiul nu comunica absolut nimic" conchide Silvestri.
Articol de Cristian Andrei

Sursa: Bloombiz